Taarten bestellen voor een verjaardag of feestje?
Je kunt via internet tegenwoordig heel eenvoudig en snel een taart bestellen. Of het nu gaat om een slagroomtaart, aardbeien vlaai of andere gesorteerd gebak; er is veel mogelijk. Je kunt ook kiezen om zelf een gezonde taart te maken (of deze te bestellen). In deze blog bespreken we 3 hele lekkere en gezonde groentetaarten die je kunt serveren bij een maaltijd of als tussendoortje. Het is net even anders als anders, dus je gasten zullen er zeker door verrast worden. Je kunt onderstaand gebak ook zonder dierlijke producten (dus 100% plantaardig) maken. Deze speciale vegan taarten worden steeds populairder en kun je soms ook bij de bakker bestellen.
- POMPOENTAART
- 1 pompoen
- 6 plakken bladerdeeg
- 2 uien
- 2 eieren
- 200 ons feta of geiten/schapen kaas
- blikje tomatenpuree
Aan de slag:
De 4 plakken bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen op een met wat bloem bestoven aanrecht. Deze plak gebruiken om de bodem en zijkanten van de bakvorm (svp eerst invetten) te bekleden. De andere 2 plakken gebruiken om de taart mee af te dekken, dus niet zo groot uitrollen en de vorm gebruiken voor de maat. Snijdt de uien in kleine stukjes. De pompoen net als een meloen schoonmaken en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden. In de koekenpan wat olie verhitten en hierin de ui en pompoen op een hoog vuur bruin bakken. De tomatenpuree toevoegen en goed doorroeren. Wat peper en zout toevoegen naar smaak. De pompoen massa 10 minuten zachtjes doorkoken. De oven voorverwarmen tot 180 graden. De pompoenmassa in een kom doen en wat laten afkoelen.De 2 eieren loskloppen en 2 eetlepels water toevoegen. Het geheel met de staafmixer fijn pureren en in de bakvorm storten. De feta verkruimelen en over de massa netjes verdelen. De taart afdekken met bladerdeeg. In het bladerdeeg wat kleine sneetjes geven met een mes, mooi verdeeld. Met wat melk (of wat achtergehouden opgeklopt ei) de taart bestrijken. Bak in de oven tot ongeveer een uur op 160 graden.
- SPINAZIETAART (lactosevrij)
- pak diepvries spinazie (450 gram 2 personen)
- 6 plakken bladerdeeg
- 125 ml zure room
- 100 gram geraspte pittige kaas
- 4 eieren
Aan de slag:
Laat de spinazie in een zeef ontdooien en druk zodra het ontdooid is zoveel mogelijk vocht eruit. Kook 2 eieren hard. Meng de spinazie met de zure room, de kaas en 2 rauwe eieren. Zout, peper en vers geraspte nootmuskaat naar smaak toevoegen. Vet de quichevorm in. Leg 2 keer 3 plakken bladerdeeg op elkaar. Rol ieder met wat losse bloem erover uit totdat je de bodem van quiche ermee kunt bedekken. Snijdt de overhangende lapjes deeg netjes weg met een mesje. De andere lap deeg uitsteken op maat om over de quichevorm heen te leggen (tip: leg de quichevorm op zijn kop op de lap deeg en snijd dan met een mesje langs de randen weg. Je houdt dan precies over wat je nodig hebt). Snijdt de gekookte eieren in vieren en verdeel de partjes over de bodem van de quiche.
Het spinazie mengsel er overheen doen. De uitgestoken lap deeg er netjes overheen doen en eventueel met wat water aan de onderrand vastplakken. Je kunt in het midden een klein rondje deeg uitsteken en de lap in het rond netjes verdeeld wat inkepingen geven. Eventueel bestrijken met wat melk. In de oven voor minstens een uur op ongeveer 160 graden. Wanneer het deeg te bruin wordt, de quiche verder bakken met een laag folie afgedekt. Let op: wil je deze taart lactosevrij maken? Kies dan een alternatief voor de zure room. Met met een lactose intolerantie kunnen een allergische reactie krijgen wanneer ze producten / ingrediënten eten die lactose bevatten. Dit noemen we ook wel koemelkallergie.
- DOPERWTENTAART
- 2 ons (blikje) doperwten
- 3 plakken bladerdeeg
- 100 ml zure room
- 75 gram geraspte pittige kaas
- 75 gram hamreepjes
- 1 ei
Aan de slag:
Vet de quichevorm in. Laat de doperwten uitlekken. Meng de zure room, de kaas, reepjes ham,het ei en de doperwten. Zout en verse peper toevoegen. Leg 2 plakken bladerdeeg op elkaar. Rol met wat losse bloem erover uit totdat je de bodem van quiche ermee kunt bedekken. Leg in de vorm en snijdt de overhangende lapjes deeg netjes weg met een mesje. De andere plak 2 keer vouwen en uitrollen en uitsteken op maat om over de quichevorm heen te leggen. De uitgestoken lap deeg er netjes overheen doen. Je kunt in het midden een klein rondje deeg uitsteken en de lap in het rond netjes verdeeld wat inkepingen geven. Eventueel bestrijken met wat melk. In de oven voor minstens een uur op ongeveer 160 graden. Wanneer het deeg te bruin wordt, de quiche verder bakken met een laag folie afgedekt. Voor liefhebbers van verse kruiden: voeg wat verse majoraan toe! Serveren met aardappelpuree.